Degustacja piwa Wrocław - kurs idealny na prezent
Kurs degustacji piwa we Wrocławiu, to wydarzenie, w którym obowiązkowo powinien wziąć udział każdy wielbiciel tego złocistego napoju. Bary i restauracje, w których odbywają się wydarzenia, oferują uczestnikom różne rodzaje tego napoju, a uczestnicy wydarzenia mogą poznać tajniki produkcji, wypróbować najróżniejsze odmiany, zidentyfikować nowe, jeszcze bardziej niesamowite smaki, a nawet poznać nowych przyjaciół i znajomych.
Koneserzy twierdzą, że degustacja spienionego napoju to prawdziwa sztuka, która pozwala zrozumieć szeroką gamę odcieni smaku i wybrać idealną dla siebie odmianę. W krajach o bogatych tradycjach piwowarskich istnieją nawet związki kiperów - wyjątkowych specjalistów, którym udało się przekształcić swój ulubiony biznes w zawód. Degustacja piwa we Wrocławiu to złożony i delikatny proces, który wymaga uwagi, koncentracji i odpowiedniego przygotowania. Pomiędzy posiłkiem a pierwszym łykiem powinna upłynąć co najmniej godzina. Warto również wstępnie wybrać potrawy towarzyszące kursowi.
Degustacja piwa Wrocław – przebieg
Degustacja piwa we Wrocławiu jest wydarzeniem dostępnym dla każdej pełnoletniej osoby. Na samym początku uczestnicy dowiedzą się jak wybrać odpowiednią formę do serwowania napoju. Te tradycyjnie wlewa się do kieliszków do wina, lager - do wysokich wąskich szklanek, a każda klasa ma określoną wysokość i grubość ścianki. Wreszcie, aby w pełni docenić smak i aromat zostanie zminimalizowana intensywność zewnętrznych „czynników drażniących” - głośnej muzyki, jasnego światła i obcych zapachów.
Kolejnym krokiem będzie ustalenie, które odmiany wezmą udział w kursie. Specjaliści nie zalecają jednoczesnej oceny zarówno ciemnego, jak i jasnego piwa. Nie należy próbować zbyt wielu odmian jednocześnie: z reguły po 5-6 próbkach wrażliwość kubków smakowych zmniejsza się, co może wpływać na obiektywizm dalszej oceny. Degustacja rozpocznie się od oceny estetycznej napoju- jego koloru, nasycenia i przezroczystości. Szczególną uwagę należy zwrócić na wysokość i gęstość pianki. Każdy styl warzenia napoju ma unikalną gęstość i wysokość piany.
Po zewnętrznej ocenie specjalista zwróci uwagę na aromat. Ważne jest, aby dokładnie uchwycić pierwsze wrażenie, ponieważ przy każdym kolejnym wdychaniu węch staję się mniej ostry. Aby uprościć proces określania dominujących nut, profesjonalni kiperzy używają specjalnego stołu zawierającego około 100 możliwych odcieni. Lager może mieć delikatny kwiatowy lub owocowy aromat, półciemne piwo o lekkim karmelowym zapachu, aromat portera zawiera nuty czekolady i przypalonego cukru, a pikantne i cytrusowe odcienie są typowe dla napoju rodzaju pszenicznego. Tak więc Wrocław zaprasza na kurs!
Voucher można zrealizować w innych lokalizacjach tej atrakcji.
Przelew i karta | 15.00 zł |
---|---|
Pobranie | 23.00 zł |
Przelew i karta | 12.50 zł |
---|
Degustacja piwa Wrocław - kurs idealny na prezent
Kurs degustacji piwa we Wrocławiu, to wydarzenie, w którym obowiązkowo powinien wziąć udział każdy wielbiciel tego złocistego napoju. Bary i restauracje, w których odbywają się wydarzenia, oferują uczestnikom różne rodzaje tego napoju, a uczestnicy wydarzenia mogą poznać tajniki produkcji, wypróbować najróżniejsze odmiany, zidentyfikować nowe, jeszcze bardziej niesamowite smaki, a nawet poznać nowych przyjaciół i znajomych.
Koneserzy twierdzą, że degustacja spienionego napoju to prawdziwa sztuka, która pozwala zrozumieć szeroką gamę odcieni smaku i wybrać idealną dla siebie odmianę. W krajach o bogatych tradycjach piwowarskich istnieją nawet związki kiperów - wyjątkowych specjalistów, którym udało się przekształcić swój ulubiony biznes w zawód. Degustacja piwa we Wrocławiu to złożony i delikatny proces, który wymaga uwagi, koncentracji i odpowiedniego przygotowania. Pomiędzy posiłkiem a pierwszym łykiem powinna upłynąć co najmniej godzina. Warto również wstępnie wybrać potrawy towarzyszące kursowi.
Degustacja piwa Wrocław – przebieg
Degustacja piwa we Wrocławiu jest wydarzeniem dostępnym dla każdej pełnoletniej osoby. Na samym początku uczestnicy dowiedzą się jak wybrać odpowiednią formę do serwowania napoju. Te tradycyjnie wlewa się do kieliszków do wina, lager - do wysokich wąskich szklanek, a każda klasa ma określoną wysokość i grubość ścianki. Wreszcie, aby w pełni docenić smak i aromat zostanie zminimalizowana intensywność zewnętrznych „czynników drażniących” - głośnej muzyki, jasnego światła i obcych zapachów.
Kolejnym krokiem będzie ustalenie, które odmiany wezmą udział w kursie. Specjaliści nie zalecają jednoczesnej oceny zarówno ciemnego, jak i jasnego piwa. Nie należy próbować zbyt wielu odmian jednocześnie: z reguły po 5-6 próbkach wrażliwość kubków smakowych zmniejsza się, co może wpływać na obiektywizm dalszej oceny. Degustacja rozpocznie się od oceny estetycznej napoju- jego koloru, nasycenia i przezroczystości. Szczególną uwagę należy zwrócić na wysokość i gęstość pianki. Każdy styl warzenia napoju ma unikalną gęstość i wysokość piany.
Po zewnętrznej ocenie specjalista zwróci uwagę na aromat. Ważne jest, aby dokładnie uchwycić pierwsze wrażenie, ponieważ przy każdym kolejnym wdychaniu węch staję się mniej ostry. Aby uprościć proces określania dominujących nut, profesjonalni kiperzy używają specjalnego stołu zawierającego około 100 możliwych odcieni. Lager może mieć delikatny kwiatowy lub owocowy aromat, półciemne piwo o lekkim karmelowym zapachu, aromat portera zawiera nuty czekolady i przypalonego cukru, a pikantne i cytrusowe odcienie są typowe dla napoju rodzaju pszenicznego. Tak więc Wrocław zaprasza na kurs!
Voucher można zrealizować w innych lokalizacjach tej atrakcji.
aleks m.
Voucher na kurs kiperski we Wrocławiu był idealnym pomysłem na prezent z okazji urodzin dla mojego kolegi. Wrócił z niego po prostu zachwycony :) dzięki wielkie!
Grześ
Bardzo mi się podobało :)