Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy na świecie? Poznaj ich unikalne smaki i aromaty!

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy na świecie? Poznaj ich unikalne smaki i aromaty!

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim dzięki kofeinie pobudza, pomaga się skupić i dodaje energii do działania. Kawa wzrasta w specyficznym klimacie — między Zwrotnikiem Raka i Koziorożca, gdzie temperatury, opady i nasłonecznienie są optymalne dla wzrostu krzewu kawowca. Dlatego też kawa z różnych regionów świata smakuje nieco inaczej — każda zachowuje w sobie wspomnienie kontynentu i ziemi, na której wyrastała.

Jaki rodzaj kawy jest najpopularniejszy? Z całą pewnością Arabika cieszy się ogromną popularnością, przez swoje złożone smaki i aromaty. Jej uprawa jest bardziej wymagająca, ale jej smak wynagradza wszelkie trudy. Najlepszą kawę zaparzymy ze świeżo palonych ziaren wysokiej jakości, dzięki czemu uzyskamy najwięcej smaku. Szeroki wybór kaw ziarnistych znajdziecie na Coffeedesk.pl! 

Kawa z Ameryki Południowej

Kawy z Ameryki Południowej to klasyk wśród koneserów i kawoszy. Z tego regionu pochodzi większość kawy importowanej na cały świat, wiele gospodarek tego obszaru opartych jest właśnie na kawie. Najpopularniejsze ziarna pochodzą z Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Czym charakteryzują się kawy z Ameryki Południowej? Przede wszystkim zbalansowanym smakiem i niską kwasowością. To, co najczęściej odnajdujemy w filiżance, to stonowane nuty czekolady i orzechów, choć oczywiście każda kawa jest trochę inna i możemy dać się porwać ciekawym smakom z Kolumbii czy Peru.

Kawa z Afryki

Afryka jest kolebką kawy, to tam wiele wieków temu odkryto pobudzające działanie krzewów kawowca, który podbił serca ludzi niemal na całym świecie. W wielu miejscach w Afryce kawa rośnie tak jak u nas jagody — dziko, w sąsiedztwie innych roślin, beztrosko mieszając się z florą tak, że nie sposób stwierdzić, jakie odmiany botaniczne kawy wydały jeden zbiór. Z tego chaosu wyłania się afrykańska kawa — owocowa, ziołowa, słodka i kwasowa, po prostu nie do zapomnienia.

Włoska kawa

We Włoszech nie rośnie kawa, jednak kraj ten jest z nią nierozerwalnie połączony. To do włoskich portów w XVIII wieku docierały pierwsze ziarna kawy, które stamtąd wyruszały dalej w świat, odciskając jednak piętno na włoskiej kulturze, która do dziś kręci się wokół espresso. Choć nie możemy mówić włoskiej kawie jako odmianie botanicznej czy uprawach, to z pewnością w kulturze kawowej istnieje coś takiego jak włoskie palenie kawy. Kiedyś kojarzone z ciemnym, mocnym wypałem, do którego należało dodać cukru, dziś włoskie palarnie obierają również inną, bardziej jakościową drogę, wypalając kawy jaśniej, co pozwala na zachowanie ich charakteru i smaku.


Ładowanie danych ...