Degustacja piwa w Krakowie to możliwość wzięcia udziału w wyjątkowej sesji, podczas której przez pięć godzin skosztujesz różnych rodzajów tego trunku – od tych jasnych do ciemnych.
Zaczynamy od lekkich odmian o minimalnej zawartości alkoholu, a kończymy na mocnych, gęstych i nasyconych odmianach. Ponieważ degustacja piwa w Krakowie trwa aż 5 godzin, to nie musimy się śpieszyć i możemy powoli smakować nowe rodzaje tego trunku. Podczas kursu nauczysz się odróżniać jakość i smak napoju, jeśli chodzi o wrażenia wizualne, węchowe czy smakowe. Oczy przekazują wizualne oczekiwania dotyczące smaku i zapachu napoju, które przejawiają się w jego kolorze i czystości, a także nasyceniu piany. Około 400 tysięcy receptorów nosowych odbiera zapachy napoju, których jest kilka tysięcy i przekazuje je do ośrodkowego układu nerwowego w celu identyfikacji. W języku, w jamie ustnej i gardle znajduje się około pięciu tysięcy kubków smakowych, które głównie postrzegają cztery główne smaki - słodki, słony, kwaśny i gorzki.
Degustacja piwa w Krakowie pozwala nam lepiej ocenić jakość napoju. Przy odrobinie ćwiczeń można nauczyć się rozróżniać trzy kolejne składniki występujące podczas picia piwa. Pierwsze łyki dają ogólne wyobrażenie o przydatności i ostrości smaku. W dużej mierze zależy to od procentu składników początkowej brzeczki użytej do warzenia. Witalność napoju charakteryzuje się efektem odświeżającym. Z jednej strony zależy to od kwasowości, z drugiej zaś od zawartości dwutlenku węgla. Posmak po wypiciu napoju zależy głównie od jego goryczy, która z kolei jest uzależniona od ilości i jakości chmielu. Aby rozwinąć poczucie percepcji, zostaniesz poczęstowany kilkoma rodzajami tego szlachetnego trunku.
Może to być na przykład pilsner, altbier, pszeniczne, lager eksportowy. Aby lepiej docenić smak, napój będzie w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza. Sam kurs będzie prowadzony przez wykwalifikowanych degustatorów, dzięki czemu nie tylko będziesz mógł rozsmakować się w różnych rodzajach napoju, ale też zyskasz teoretyczną wiedzę na temat produkcji, warzenia i podawania złocistego trunku. To idealny prezent nie tylko dla smakoszy tego napoju, ale też dla tych wszystkich, którzy chcieliby poszukać nowych, nieznanych smaków i wybrać ten pasujący do nich. Dodatkowo każdy uczestnik kursu otrzyma specjalne materiały szkoleniowe, które nie tylko będą pamiątką z odbytego kursu, ale też posłużą jako uzupełnienie dopiero co zdobytej wiedzy. Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy mieć skończone osiemnaście lat.
Voucher można wykorzystać w innych dostępnych lokalizacjach tej atrakcji.
Przesyłka Kurierska
Paczkomaty INPOST
DARMOWA DOSTAWA
Przy zamówieniach powyżej 300 zł